bevochtiger

Wezenlijke voordelen van een Piano Bevochtiger voor pianoverzorging, -onderhoud en stemvastheid

Stop rammelende toetsen en lawaaierig mechaniek bij lage luchtvochtigheid

Net zoals deuren en laden in droge lucht losraken zo kan het lijken dat de toetsen van uw piano, als die bespeeld worden, rammelende, klikkende of lawaaierige geluiden produceren.

 

Voorkom schade aan kammen en zangbodem

De zangbodem is het grootste houten onderdeel uit één stuk in uw piano. Het vibreert letterlijk om zodoende het geluid dat door de snaren geproduceerd wordt te versterken. De kammen van uw piano zijn verbonden met de zangbodem en ondersteunen de snaren.

Als de zangbodem krimpt en inzakt wordt de spanning van de snaren over de kam onvoldoende. De toonhoogte in het middengebied en de discant is nu te laag.

Met het verstrijken van de tijd, doen de voortdurende veranderingen van vochtigheidsniveaus, met het daarbij behorende krimpen en opzwellen van de zangbodem, afbreuk aan de functie van de zangbodem. Schade aan de zangbodem openbaart zich door een scheur of een barst.

Bij droogte krimpt het hout weg van de stempen en zorgt ervoor dat de pen los gaat zitten waardoor de snaar spanning verliest. Als deze cyclus maar vaak genoeg herhaald wordt zullen de houtvezels die de pen omvatten vernietigd worden en hun veerkracht verliezen.

Op deze afbeelding werd gedurende de restauratie het stemblok (zonder stempennen) verwijderd. Door aanhoudend opzwellen en inkrimpen kan het hout niet langer zorgen voor een nauwsluitende passing om de stempennen op hun plaats te houden.

Deze grafiek demonstreert hoe drastisch toonhoogte kan veranderen als uw piano is blootgesteld aan schommelingen in luchtvochtigheid vanwege de omslag van het weer bij seizoenswisselingen.